Vytvořte si letní atmosféru i v zimních dnech a provoňte svoji kuchyni Itálií

Zima je právě v plném proudu, a jak to vypadá, své vlády se jen tak lehce nevzdá. Pokud vás současné mrazivé počasí už nebaví, vraťte se do léta. Oprašte třeba fotografie z vaší dovolené a zahřejte se vzpomínkami. Jen u pohledů to ale zůstat rozhodně nemusí. Připomeňte si, jak chutná léto a provoňte vaši kuchyni tradičními ingrediencemi, které máme spjaty s vůní dálek.

Tekutý zázrak

Inspiraci hledejte například v Itálii, právě tamější kuchyně totiž bývá považována za jednu z nejlepších na světě. Její obyvatelé jsou vyhlášenými gurmány, a co se týče jídla tak na sobě rozhodně nešetří. Pokrmy jsou povětšinou zdravé a lehké a připravují se z kvalitních surovin. Na jejich stole nechybí mořské plody ani spousta zeleniny ochucené jak jinak než olivovým olejem, který by se dal označit za ingredienci naprosto klíčovou. Využití nachází od pečiva přes polévky až po těstoviny. Italové totiž dobře vědí, že má tento tekutý zázrak – jak bývá někdy označován – celou řadu zdraví prospěšných účinků. Obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny, preventivně působí proti vzniku depresí, úzkostí a stresu. Že by zrovna on stál za tím, že jsou obyvatelé Apeninského poloostrova tak veselí a stále dobře naladění?

Experimentujte a objevujte

Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě. Co takhle vyzkoušet opravdovou lahůdku – lanýže? Ty jsou považovány za skutečnou delikatesu, která uspokojí i ten nejmlsnější jazýček. Za ochutnání rozhodně stojí exkluzivní omáčka z lanýže, která je vynikající na opečeném chlebu nebo do sendviče, skvěle se hodí ale také k těstovinám. Právě těstoviny patří k Itálii stejně samozřejmě jako pizza, připravují se na tisíce způsobů – ovšem rozhodně ne s tučnou smetanovou omáčkou, kečupem a posypané eidamem jako je tomu v našich končinách. Na počeštěnou variantu rovnou zapomeňte a připravte si raději pravé spaghetti carbonara s vajíčkem, špekem a parmezánem, pastu al pomodoro s rajčaty, česnekem a bazalkou nebo lasagne s boloňskou omáčkou. Otevřete si k tomu láhev kvalitního italského vína a vychutnávejte!