Zavařujeme
Podzim je ráj zavařování. Spoustě z nás se doma nahromadí ovoce ze sklizně zahrádky a nabízí se otázka, co s ním. Můžete ho sníst, rozdat nebo uschovat „na horší časy“. Pokud se rozhodnete pro poslední variantu, je to jednoduché – zavařte ho.
Proč se do toho pustit
Dřív zavařovala každá správná hospodyňka. Sehnat ovoce v zimě totiž nebylo jen tak, proto se takhle zpracovávala úroda ze zahrádek i lesní plody. V dnešní době, kdy už je dostatek všeho a kdykoliv chcete, už o zavařování není takový zájem. Což je ale škoda. Nejste totiž omezeni výběrem surovin a nejen dochucování, ale celá skladba látek je jen na vás. V obchodech je sice velká nabídka, ovšem otázka je, jak kvalitní tyto výrobky jsou a zdali to stojí za ty peníze, protože džemy i kompoty nejsou zrovna levnou záležitostí. Zatímco pokud si džemy i marmelády vyrobíte sami, budou BIO, s vysokým obsahem ovoce, bez chemických látek a hlavně vy sami víte, co do nich dáváte.
A netýká se to jen ovoce. Dnes je možné zavařovat téměř vše – ovoce, zeleninu, maso i houby. Můžete si tak vytvořit zásoby, které budete mít hned po ruce.
Jak zavařovat
Možností zavařování je hned několik. Zavařuje se v horké vodě, v tlakovém hrnci, v troubě nebo dokonce v myčce nádobí. Pokud si ale chcete co nejvíce ušetřit práci, určitě sáhněte po elektrickém zavařovacím hrnci Orava ZH-27. Nejen, že s ním lehce zavaříte, cokoliv budete potřebovat, ale také v něm můžete vařit, či udržovat teplotu nápojů jako třeba svařák nebo čaj. Hrnec se ovládá velmi jednoduše, teplotu i dobu zavařování si můžete nastavit, jak vám to bude vyhovovat. Celkový objem činí 27l, což vám umožní zavařit 11 sklenic s objemem 720ml. Součástí je i vypouštěcí kohoutek, který vám jednoduše umožní vypouštět vodu na zavařování, ale také může posloužit jako čep na grog či jiný nápoj.
Pokud vás elektrický zavařovací hrnec zaujal, můžete si ho pořídit na www.orava.cz za 2899Kč.