Kvalitní sýry – poklady italské kuchyně

Italská kuchyně patří mezi nejoblíbenější. A není divu. Najdeme v ní různé druhy masa a ryb, přes 400 druhů těstovin, výborné sýry, zmrzliny a hlavně čerstvou zeleninu a bylinky. Pokud i vy si rádi dopřáváte chutě a vůně Itálie, možná naznáte, že někdy je těžké se ve všech ingrediencích orientovat. Pojďme si představit šest nejpoužívanějších sýrů.

Mozzarella

Jedná se o měkký sýr oválného tvaru. Originální mozzarella se dělá z mléka domestikovaného buvola. Vyrábí se sražením mléka pomocí syřidla, poté se tvaroh nakrájí na malé kousky a nechá se usadit. Následně se vaří ve vodě a míchá, dokud z něj nevznikne lesklá hmota. Ta se krájí a formuje do oválů.

Mozzarella se nejčastěji přidává na pizzu, těstoviny nebo do salátů. Nejznámější je asi salát Caprese.

 Gorgonzola

Vláčný bílý sýr s typickou modrou plísní a nezaměnitelnou vůní, to je Gorgonzola. Na výrobu je použité kravské mléko, do kterého se přidají mléčné enzymy a plísňové zárodky. Sýr zraje asi 4 měsíce a vpichují se do něj měděné jehlice, které dovnitř pouštějí vzduch a urychlují tak růst plísně.

Používá se na krátké těstoviny, k polentě, na italské rizoto nebo na pizze quattro formaggi.

Parmazán

Zrnitý drobivý sýr vyrábění z čerstvého kravského mléka. Existuje spoustu náhražek, ovšem ten originální italský parmazán je Parmigiano Reggiano a vždy ho poznáte podle chuti. Sýry se vyrábí ve tvaru bochníků a zraje po dlouhou dobu (16-36 měsíců, někdy i déle).

Snadno se rozpouští a je nejpoužívanější ze sýrů v italské kuchyni. Přidává se do polévek, na těstoviny a rizota, do omáček. Vzhledem k jeho oblíbenosti jsou zde varianty i pro lidi, kteří trpí intolerancí laktózy. Sýr se jmenuje Gran Kinara a je dokonalou náhražkou originálního parmazánu.

Grana Padano

Jedná se o jeden z tvrdých sýrů s nejstarší historií. Jeho výroba je podobná jako u parmazánu, ovšem zraje kratší dobu, proto má jemnější strukturu i chuť a není tak zrnitý. Přidává se hlavně na těstoviny a rizota, do předkrmů nebo k vínu.

Pecorino Romano

Tvrdý sýr vhodný ke strouhání. Vyrábí se z ovčího mléka a má smetanovou až žlutou barvu. Chuť sýru je slaná a výrazná, místy pikantní. Existují i variace pecorino s různými příchutěmi – lanýž, bylinky či chilli papričky. Mezi nimi vyniká pecorino di pienza, který můžete poznat podle typické načervenalé barvy. Je dána tím, že formy pecorina jsou ručně natírány olivovým olejem a rajčatovou omáčkou. Sýr tím získá výraznou a neopakovatelnou chuť i aroma.

Podobně jako parmazán je i pecorino používán hlavně na těstoviny a na rizoto.

 

Ricotta

Základní surovinou pro jeho výrobu je sladká syrovátka kravského nebo ovčího mléka. Ta se převaří a vznikne tak hmota podobná tvarohu. Ricotta je čistě bílá a má nízký obsah tuku. Používá se do dezertů, moučníků nebo do různých náplní.

Sýry jsou opravdu nedílnou součástí italské kuchyně. Stejně jako u všech ostatních surovin se však ujistěte, že jsou čerstvé a kvalitní. Jedině tak si budete moc vychutnat pravou chuť Itálie.